A tanulás tanítása és tanulása

Nem tudunk vagy nem akarunk tanulni?
A tudás értéke Magyarországon
Az oktatási rendszer hibái
Helyünk az európai oktatásban
Mit kell tenni a változás érdekében?
Tanulási módszerek: tanuljunk meg tanulni!
Motiváció az oktatásban és tanításban...
A tanulás módszertana
Téves tanulási szokások
Helyes tanulási szokások
Hozzáállások a tanuláshoz
Eredményes tanulás
Eredményes tanítás
Oktatási rendszer hibái

Szavazás

Már megint szavazás

Utolsó kommentek

  • eaposztrof: en tanultam magyarorszagon is es mas orszagokban is. hatalmas kulonbsegek vannak eppugy az pedagog... (2008.10.23. 18:51) Tudunk-e tanulni?
  • jános: Csak manipuláció az az állítás, miszerint nem hatékony a magyar oktatás. (Az elhíresült PISA-jelen... (2008.10.06. 06:09) Tudunk-e tanulni?
  • Laci: Én tudom, miről van, szó, és Te tudod-e? (2008.07.27. 12:16) Iskolakezdési előkészületek
  • Cigiző: www.periodicvideos.com/ (2008.07.21. 15:29) Komoly változások!
  • Ányó: Szembesülök a helyzettel nap mint nap. Lányom 8 osztályosban hetedikes.Már emlegették 4-5 o.társán... (2008.01.17. 13:39) Iskolai oktatás
  • Utolsó 20

Válságban a magyar oktatás?!

2007.09.26. 09:48 :: tanulastanitas

Igen, az oktatás, az iskolarendszer komoly válságba kerültek az általános értékrend válságának következményeként...

Mi okozza ezt a válságot?

  • A tudás elértéktelenedése
    Mert csak az számít, elérik-e a megfelelő eredményt a  főiskolai vagy egyetemi továbbtanuláshoz -  ezt pedig egy jó képességű  gimnazista  az érettségi  előtt 2-3 heti tanulással játszva meg tudja tenni...

    Márpedig mindenkit felvesznek, mert ott meg a fejkvóta számít...
    És ezt a tanárok, a diákok és a szülők is tudják...
  • A tanárok maximális terhelése és nevetségesen alacsony bérezése...
    Kevés tanár képes maximumot nyújtani a tanításban, miközben egyéb, szerintem lényegtelen dologgal kénytelen foglalkozni (töméntelen adminisztráció, az oktatási eszközök hiányának pótlása, fegyelmi és egyéb konfliktusok rendezése, stb...)
    ANNYI PÉNZÉRT, amennyire Állam Bácsi érdemesnek tartja - Nyugat-Európában élő kollégáik azt hiszik, nem tudjuk a 100 és az 1000 közötti különbséget, ha elmondjuk nekik, hogy egy kezdő, egyetemet végzett tanár 300 (!!!) eurónak megfelelő forintot keres havonta...
  • A tanulók érdektelensége a tanulás iránt...
    Mert csak a pénz a fontos, a keresetek, fizetések pedig nem a tudás, hanem az adott munkahely függvényei - és ezt a tanulók is nagyon jól tudják.
Neked mi a véleményed?

13 komment

Címkék: oktatás tanulás pénz válság eredmény fizetés képesség tanítás iskolarendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://tanulastanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr83177322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a cinikus 2007.09.26. 14:34:25

Köszi a kommentet, GD!

~szivárvány~ · www.szivarvany5500.blog.hu 2007.09.26. 23:25:02

Én is azt látom, hogy rossz irányba haladunk. Nem csak a média sugall a nebulónak, hanem már a jogok és kötelességek terén is gondok vannak.

Ttezsik a téma, hajrá!

vonbraun 2007.09.27. 22:39:34

A kérdés csak az: hogyan oldjuk meg? Hihetetlen jó a téma, inspiráló! Gyerekem ugyan nincs, de tanítok néhányat :)

~szivárvány~ · www.szivarvany5500.blog.hu 2007.09.28. 14:41:12

Tegnap a hetedikesemnél voltam szülőin, 8 osztályos és normál gimi egyben.
Elöljáróban az igazgató mondott néhány szót.
Hogy nincs szó oktatáspolitikáról.
Bocs, nem akarok politizálni, de ez a lényeg.
Miért nem esik szó az okt.politika lényegi kérdéseiről? Azokról, amik minket és a gyerekeinket érint? Mert ilyen nincs.
Gond annál nagyobb: mat-fiz szakra már 72 ponttal lehetett menni. Mert senki nem akar már tanár lenni. Ki fogja tanítani, jól és jót, az unokáinkat?

Sulifon 2007.10.04. 21:05:45

Ha a közoktatásról van szó, akkor azt mondom, az az iskolaválasztási rendszer - mely a világban sehol nem található meg ebben a formában - amellyel Magyarországon a középosztálybeliek közpénzből tartanak fenn maguknak közintézményt magániskolamódra. Így az iskolák közötti különbség egyre nő, kialakulnak (kialakultak)a szegények iskolái, ahonnan - talán ez is a cél!! - könnyebben irányítható (orruknál vezethető) tömegekre lehet számítani.
Ez nem közoktatáspolitika! Ez politika!?

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.04. 21:34:16

Kár volt megszüntetni a felvételi rendszert...a hozott pontokat kellett volna megszüntetni. Nyelvvizsgára sem adnék pontot, mert a gazdagabb családok bármikor tudnak venni 3at is a gyerekeiknek,miközben a szegény család gyerekei vizsga nélkül kenterbe veri őket idegennyelvből.

Márti 2007.10.09. 18:30:39

Ehhez hozzá tartozik, hogy ma a pedagógusképzés valami ritka gyenge... A BTK szakok amolyan tessék-lássék futnak, röhögve, tanulás nélkül kapnak diplomát, emellett pedig magát a PEDAGÓGIÁT alig oktatják (egy félév? ugyanmár...). Holott nem csak a szakmai felkészültség, dönt, sőt.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2007.10.10. 08:39:13

Az oktatást mindig "temetik" valamilyen szinten, dobálózunk a Pisai felmérés eredményével,mennyire nem tudják átadni az anyagot - én nagyobbrészt az oktatókat hibáztatom, az elmúlt évtizedekben az ment tanárnak, akit nem vettek fel máshová, majd elvégezve azt, más megélhetése sem volt, mint tanítani.
Ugyanakkor a diákok száma csökkent, és a sok alulképzett tanár (aki nem is akat haladni a korral) sztrájkol és petíciózik, ha megszűnik az állása, vagy két órával többet kell dolgoznia.

Igaz, politika van, és nem oktatáspolitika.
Tanárképző = büfé szak.
Pedig ez hivatás...

findus 2007.10.19. 01:28:52

marti, abszolut egyetertek: a mai pedagoguskepzesen van mit fejleszteni. de tulzol es dezinformalsz a btk-szakokat illetoleg: "A BTK szakok amolyan tessék-lássék futnak, röhögve, tanulás nélkül kapnak diplomat". Nem hiszem, hogy tobb bolcsesz szerezne ma rohogve, tanulas nelkul diplomat, mint amennyi gazdasz, jogasz, termeszettudos stb.

a rajz-enek-testneveles-matematika-fizika-kemia-biologia-foldrajztanarokat nem a bolcseszkarokon kepzik.

nezd meg pl. a szegedi illetekes honlapot, es maris lathatod, hogy BARMILYEN tanari diplomahoz 12 db ped./pszi. kurzus szukseges (tehat NEM egy felev) + szigorlat. erre jon meg a szakonkent valtozo szakmodszertan + hospitalas + tanitasi gyakorlat + allamvizsgan modszertantetelek + ujabban egyes tanszekeken kulon modszartantemaju szakdolgozat
www.edu.u-szeged.hu/nt/indexhu.php?m=122_tanarkreditszakymodszertan

a mai tanarkepzes fo problemai szerintem a tulzott elmeletkozpontusag, a tul rovid es gyakorloiskolakra koncentralo tanitasi gyakorlat, es a palya-alkalmassagi vizsga hianya a felveteli soran

vissza kell allitani a tanari szakma presztizset, es akkor maris "nem csak az menne tanarnak, akit mashova nem vettek fel" (en azert eleg sok ellenpeldat ismerek). hogyan? nana, hogy vonzo, versenykepes fizetessel.

"vigasztalaskepp":
Svedorszagban, ami ugye egy jol mukodo, kivulrol nezve problemamentes tarsadalom, evente tobb iskolat gyujtanak fel diakok. Nalunk ez azert nem jellemzo...

jo ejszakat :-)

Sulifon 2007.10.19. 12:09:42

"a mai tanarkepzes fo problemai szerintem a tulzott elmeletkozpontusag, a tul rovid es gyakorloiskolakra koncentralo tanitasi gyakorlat, es a palya-alkalmassagi vizsga hianya a felveteli soran"
Ezzel tökéletesen egyetértek! Én 27 éve tanulom ezt a szakmát, minden újra nyitott vagyok, de még bőven van mit tanulnom. És ez nem lehetséges gyakorlat nélkül, pusztán elméleti síkon. /www.sulifon.blog.hu

Márti 2007.10.21. 22:16:35

Findus!
Természetes, ezt aláírom. Amit én látok az egyetemen belül, arról írok... Így igaz, a gazdászok, jogászok ma szintén eléggé "lájtos" fejtágítást kapnak. De kiindulok a nővéremből, aki magyar szakos bölcsészként és nyelvészként végzett, nem mert volna belevágni a tanításba fél év pedagógia után. És hol van ma a tanárképzés? Pár évtizede még szinte elérhetetlen álom volt ilyen szakra bekerülni... legalábbis nehéz. Ma meg? erre mondta valaki: "A kutyámat egy 135 ponttal felvett fazon gyógyítja, a lányomat egy 78 pontos pedagógus tanítja." ...
süti beállítások módosítása